top of page

Om Maxkorn

Etablert 2016

  • Maxkorn skal arbeide for at alle skal kunne ha tilgang

    til rent korn og ei kornvalse

 

  • Maxkorn skal være et nettbasert korntorg som tilbyr et mangfold av kortreist økologisk helkorn og kornvalser.

 

  • Maxkorn skal levere på døra, slik at alle enkelt skal kunne presse sin egen ferske økologiske kornblanding på egen kjøkkenbenk. 

 

  • Maxkorn skal medvirke til en liten endring i hverdagen som, på litt lengre sikt, kan få store og gode konsekvenser for vår helse, miljøet vårt og tilstedeværelsen i vårt eget liv. 

Maxkorn ble etablert på Tautra, ei øy i Trondheimsfjorden. Naturreservatet omtales ofte som fjordens perle. Tautra er kjent for sitt særdeles fruktbare jordsmonn, milde klima og mange soldager. For over 800 år siden ble Tautra Kloster etablert her blant annet på grunn de unike vekstvilkårene for korn, grønnsaker, bær og urter. Maxkorns nærmeste naboer er nonnene i det nye Mariaklosteret og Klostergården Håndbryggeri. Begge er kjent for sin bruk av råvarer fra egen kjøkkenhage i sin produksjon. 

 

Maxkorn eies av Vårvika AS ved Magne Vårvik

Historien

Rugen

Etter å ha bodd mange år i Russland, hvor rug er svært vanlig og en del av hverdagskosten, flyttet jeg i 2003 hjem til Norge med familien. Her ønsket jeg å fortsette med ruggrøt og rug i frokostblandingene mine. Rug hadde hatt en god innvirkning på meg, både fysisk og mentalt.

 

Dette viste seg å bli en svært vanskelig utfordring. Til slutt ga jeg opp og gikk over til havre som alle andre. Imidlertid har har jeg alltid hatt et håp om at jeg skulle få lage ruggrøten min igjen og har forsøkt å overtale alle kornbønder jeg har truffet til å dyrke rug.

 

Høsten 2015 banket det på døra hjemme hos oss og storbonden på Tautra, Kjersti Brustad, sto utenfor: "No, Magne, her har du rugen du har masa om i så mang år. Æ veit itj ka du ska med deinn, men her e den no. Å den e´ itj rensa, nei". Hun rakte meg en papirpose med 3 kg hel fin rug og på toppen lå 6 friske egg fra hennes frittgående høner.

 

Den første rug

Kornet

Mennesket har dyrket korn i nærmere 10 000 år og det har vært grunnlaget for dannelsen av den moderne sivilisasjon. I dagens samfunn er det ikke gitt at alle har tilgang til rent helkorn og kan nyttegjøre seg av det. Maxkorn ønsker å gjøre et mangfold av økologisk helkorn lett tilgjengelig og legger vekt på at kornet ikke skal ha blitt fraktet mer enn nødvendig.

Svedjerug

Svedjerugen du finner i nettbutikken er dyrket økologisk i Trøndelag. Dette kornet tilhører det vi kaller urkorn og er ikke foredlet for moderne industriell landbruksproduksjon. Det betyr at svedjerugen har bevart sitt opprinnelige næringsinnhold.

 

Liksom all rug stammer også svedjerug fra Sentral-Asia. I høydeområdene i Afghanistan og Irak finnes det mange varianter av rug. Disse opptrådte tidlig som ugress i hvete, men når de ble spredt med frøhandel lengere nordover inn i Russland, viste rugen seg mer egnet til å dyrke her enn hvete.

 

Ekspansjonen skjedde i perioden fra 400 f.kr. og fremover. Noen steder i det sentrale Russland utviklet det seg etter hvert en rugtype som var spesiell i den forstand at den vokste bedre enn noen andre kulturplanter i surt miljø. Dette gjorde det mulig å så den i aske fra bartrær. (Aske fra løvtrær er basisk).

 

En gang før år 1000 nådde svedjerugen Øst-Finland og Karelen. I disse store granskogområdene gav den etter hvert opphav til en befolkningsekspansjon, slik at det mot slutten av 1400-tallet oppsto mangel på egnede svedjeområder som kunne brennes. Først dro de til vestre Finland, deretter til Øst-Sverige, og videre vestover. Omkring 1640 nådde de første svedje-finnene Norge.

 

Den særegne skogfinske svedjerugen var ansett som tapt, men Per Martin Tvengsberg fant noen få rugkorn i en gammel låve på Finnskogen og klarte å få dem til å spire. Fra disse få kornene stammer all moderne svedjerug. 

Kontakt

Tautra
Frosta
post@maxkorn.no
T: + 47 9006 9356
 
  • Facebook Basic Black
Send oss en epost

Har du spørsmål eller ønsker å kontakte oss, send oss en e-post. Bruk dette kontaktskjemaet eller ring. Vi ser frem til å høre fra deg. 

Takk! Melding er sendt.

bottom of page